Cavalieren

Persconferentie HeLaHo, stichting Rozenmaondag & het SOK

GROESBEEK – Niet het Keulen van Gelderland, maar het Rio van Gelderland. De gemeente Berg en Dal schuift het carnaval door naar de zomer.  Carnaval zit zo diep in de genen van de Berg en Dalers, dat niets doen geen optie is. 

Vandaar dat gemeente en overkoepelende carnavalsorganisaties zaterdagavond een ‘zomercarnaval’ aankondigden.

Thijssen: ,,Het idee ligt er, het enthousiasme is er bij de verschillende verenigingen en bij de gemeente. Nu is het zaak om draagvlak te vinden bij de rest. Denk aan wagenbouwers, deelnemers aan het schlagerfestival.” Als het daarom gaat en om een preciezere datum, hoopt Thijssen zo rond de elfde van de elfde meer duidelijkheid te kunnen geven.

Roger Uijen van de stichting Rozenmaondag Beek-Ubbergen betreurde het ook dat de traditionele optocht in beek niet doorgaat. Maar ook hij zet er op in dat er in het voorjaar alsnog een Rozen-Maondagoptocht gehouden kan worden. 

Enkele maanden geleden opperde burgemeester Mark Slinkman nog dat er wellicht toch het een en ander rond carnaval begin komend jaar georganiseerd zou kunnen worden. ,,Klopt, maar van de zomer zag de wereld er toch anders uit dan nu, nu het virus weer steeds verder om zich heen grijpt. Daardoor zijn we meer en meer tot de conclusie gekomen dat carnaval er niet in zit. En ook niet een beetje carnaval, want dat werkt natuurlijk niet.”

Slinkman verder: ,,Maar als gemeente realiseren wij ons ook dat Berg en Dal niet zonder carnaval kan. Dat zit er zo diep in, van generatie op generatie. Dus in overleg met de verenigingen hebben we naar een alternatief gezocht en dat is er nu. Dat is geweldig, ook omdat je mensen in deze sombere tijd een vooruitzicht kan bieden, iets om naar uit te kijken.”

Wat overigens niet inhoudt dat het Berg en Dalse zomercarnaval per definitie doorgaat. Alles blijft uiteraard afhangen van de omstandigheden rond het virus tijdens de komende zomer.