Over ons carnavalsvereniging de Cavalieren

Zo is het tot stand gekomen

Onze vereniging ‘CV de Cavalieren’ begint al aardig op leeftijd te geraken. Gelukkig wel, want er wordt in Beek nog met veel enthousiasme Carnaval gevierd. De naam Cavalieren is wel een oudje en ontstond rond de overgang van de 19e naar de 20ste eeuw. De leden van dat clubje waren echt ‘toffe’ jongens. Zij haalden toen met gemak de landelijke pers, een bijzonderheid. Tegenwoordig zou dergelijk gedrag op ‘twitter’ en ‘facebook’ rondzingen en als normaal worden beschouwd.

Die eeuwenlange bekendheid verdient daarom een goed herkenningsteken, temeer daar een voorstel voor het Ubbergse gemeentewapen, een fraaie goude roos, ook in de 19e eeuw (1864) door de Ubbergse gemeenteraad werd afgedwongen.

Een duik in de geschiedenis leverde de oude familiewapens van de heren van Ubbergen op en na een blik in een boek heraldiek kon ik er met enige fantasie overschrijding van de daarvoor gestelde normen een fraai herkenningsteken samenstellen

In 1969 sierde het de wand achter de ‘Raad van Elf’ tafel in de vluchtheuvel. Omdat mooie kunstwerk te maken wist ik mij oud-buurman Theo Elferink te strikken. het werd een klusje van een uur of vijf met ondersteuning van Camus, een Frans cognacje. Mijn bijdrage in het werk beperkte zich tot vlakvulling en af en toe een nipje.

Van het knutselwerk heb ik dia’s gemaakt en heb die later omgezet tot digitale bestanden. De dia’s gaven al de mogelijkheid om het beeld te projecteren en over te tekenen op de papierrol waarop de proclamatie werd geschilderd en geschreven. Dat was een klusje dat behoorlijk wat uurtjes in beslag nam. Hiervoor vormde mijn vrouw Jeanne en ik een hecht team. We hebben samen zo’n 15 jaar de Prinsen van proclamaties voorzien.

De laatste handgemaakte is in het bezit van Oud-Prins Stanley de Goeij en met het ook op de toekomst heb ik hiervvan in Photoshop een digitale versie gemaakt. Na Stanley (2009) is het een kwestie van invulen en Printen geworden. Het wapenschild is mede dankzij de digitalisering nu eenvoudig te reproduceren.

Oud-Prins Lodewijk 1


[vc_separator color=”custom” accent_color=”#a80606″][vc_row_inner][vc_column_inner][vc_column_text]

[vc_row][vc_column][vc_row_inner][vc_column_inner][/vc_column_inner][/vc_row_inner][vc_column_text]Bekijk hier de video uit 1961

Met dank aan onze senator Jan-Willem van der Hogen[/vc_column_text][vc_video link=”https://youtu.be/ofCZjZxJGuk”][/vc_column][/vc_row]